Branič

Страна 122.

В Р А

ћ II Ч

В рој 9.

вођења радње једногласно донела лнца интересована нрема §. 146. (§. 152.) Ликвидаторн имају да се иотнишу тако, да они досадашњој фирми, која се има означити као фирма у ликвидацији, додају своје име (§. 153.) Ликвндатори имају нри почетку као и при крају ликвидације да саставе биланс (§. 154.) Имаовину друштвену, заоставшу по исплати дугова, имају ликвидатори да расподеле међу задругаре у сразмери уложеног капитала, који показује закључни биланс. Новац који се за време ликвидације показује као непотребан, поделиће се претходно. За покриће непротеклих или спорних обвеза, као и за осигурање износа припадајућих задругарима при коначној деоби, има се потребно задржати. Буде ли настао између задругара какав спор односно поделе друштвене имаовине, то имају ликвидатори да причекају са деобом до окончања спора (§. 155.) По окончању ликвидације имају ликвидатори да пријаве брисање фирме ради увођења у регистар. Књиге ихартије престалог друштва предаће се на чување каквом задругару или каквом трећем лицу. На случај несиоразума одредиће суд овог задругара или ово треће лице. Задругари и њихови наследници задржавају право да разгледају и употребљавају књиге и хартије (§. 157.) Ако задругари место ликвидације углављују други какав начин раздвајања, то се све дотле, док још има неподељене имаовине. према трећима примењују прописи, који важе за ликвидацију (§. 158.)

VI. Застарелост §. §. 159.—160. Потраживања према једном задругару за обвезе друштвене застаревају за пет година од престанка друштва или од иступања задругара, у колико потраживање према самом друштву не подлежи каквој краћој застарелости. Застарелост почиње од дана, кад је престанак друштва или иступање задругара заведено у регистар суда надлежног за друштво. Ако рок потраживања повериоца нрема друштву пада тек после увођења, то застарелост тече од дана рока (§. 159.) Прекидање застарелости према престалом друштву важи и према задругарима, који су чланови друштва у часу његовог престанка (§■ 161.')

Пети одсек. Тајно трговачко друштво §. §. 335.—342 Ко као тајни задругар учествује са каквим улогом у тргов. делању неког другог, има да положи тај улог тако, да овај прелази у имање имаоца тргов. радње. Само ималац радње добија права и прима обвезе из послова закључених у радњи (§. 335.) Ако није одређен удео тајног задругара у добити и штети, то се сматра као да је углављен удео, који према приликама изгледа приличан. У трг. уговору може се одредити, да тајни задругар не учествује при штети, но од учествовања при добити не може се искључити (§. 336.) При крају сваке пословне године има се израчунати добит и штета и исплатитн тајном задругару припадајући му део добити. Тајни задругар учествује при штети само до износа његовог уплаћеног или дужног улога. Он није дужан вратити нримљени добитак услед накнадног губитка. Но, све дотле док је његов улог услед губитка смањен, употребљаваће се годишњи добитак за покриће губитка. — Добитак, који тајни задругар није подигао, не увећава његов улог, ако ннје другојачије углављено (§. 337.) Тајни задругар има право, да тражи препис годишњег биланса и да његову тачност испита прегледајући књиге и хартије. На иредлог тајног задругара може суд, кад постоје важни узроци, наредити, да се саопшти биланс или дају друга објашњења, као и да се поднесу књиге и хартије (§. 338.) После престанка друштва има ималац трг. радње да се разрачуна са тајним задругаром и да му иснлати његово примање у готову. Послове, који се налазе у току у часу престанка друштва, расправиће ималац трговачке радње. Тајни задругар учествује при добити и штети, која буде проистекла из тих послова. Он може при крају сваке пословне године тражити рачуне о пословима, који су у том међувремену окончани, исплату припадајућег му дела и извештај о стању послова, који су још у току (§. 340.) Отвори ли се стечај над имањем имаоца радње, то може тајни задругар односно свог улога, у колико превазилази део штете, који он чарским друштвима на удеонице" §§. 320 —334. И ако еу ове материје дост* ивтересантне, ми их са обаиром, да се с овим чланком има ово прикавивање вакључити, не прика8ујемо овде, јер о удеоничарским друштвима имамо већ опширан вакон од 10. Депембра 1896. год., ао другим двема врстама тргов. друштва говори већ и наш тргов. 8аконив.

1) После овога расправља се у другом одсеку „о хомандитним друштвима' 1 §§. 161—177.; у трећем одсеку „о удеони чарским друштвима" §§. 178—319 ; а у четвртом одсеку „о удеони-