Branič

стр . 652

б р а н и ч

број 18.

Чл. 21. Рачунска година ночиње са календарском годином. Но изуз етно за ову годину (1897.) наплатиће се од свију чланова цео удог по чл. 5. ових нравила Чл. 22. Ова правила важе од дана када их одобри надлежна власт. Београд. 18. Јуна 1897.

На основу члана 4. и 5. закона о удружен>има и зборовима, Управа града Београда узима на знање и потврђује ова „Основна правила удружења јавних правозастунника у Краљевини Србији." Такса од 2 динара у таксеним маркама нанлаћена је и на ориђиналу утиснута и поништена. № 14.900. 14. Јула 1897. године Бсоград. Уцравник града Београда, (М. П.) Г. Баденлик с. р.

ОПШТИНС^Е ПРИхДИКЕ а.) Избор главиог кжета у селу Пољпи јагодинског округа 1 ) У селу је главнн кмет М. Т. марвени трговац, човек богат и иоштен, виђен код власти и на збору, но некако непогодан селу. Кажу, да је саможивац и да слабо мари за сиротињу. Више пута навале нањ' сељаци да се махне кмества и да иечат, знак власти, преда другом, али се он дуго опираше. Најпосле, немогавши већ да одоли, даде оставку. Жељан међутим власти, у договору са пријатељима и капетаном, одреди радни дан за избор новог кмета, како би дошло што мање бирача; али се иревари у рачуну. На зборно место слеже се скоро цело село.

') Истинити догађај око 1870. године. Има везе са пишчевим подач.'цима у цланку „Општинске лридике" у Цороти од 1881. године,