Branič

КАЗНЕНО ПРАВО

13

тврђени у уговорима са јужним немачким државама и унети у устав немачког царства. Такође кантонн швајцарски сматрају нападе на савез као велеиздају. Као у време некадашњег немачког царства, тако н сад имамо оиет да разликујемо 1 велеиздају царства и велепздају савезне државе. 3. Намера. Велеиздаја претпоставља скЛиз. Свој нарочитп карактер добија он, као и сваки други с1о1иб, посредством предмета, против кога је управљен; и према томе он може постојати како у намери, да се владалац убије ит. д., тако и у намери обарања устава, као и у намери умањења државне области. — Захтев Ашпшз-а ћозМИв лишен је тачности и даје повода великим неспоразумима и шиканама 2 . 4. Карактер радње. Код велеиздаје уставне и државне области обележава казн. зак. § 81 Л!> 2, 3, 4, радњу као „насилну". Мора се разликовати: а) насиље у погледу устава и б) насиље у погледу државне области. Ас1 а) реч „насилно" образује границу, која одваја револуцију од реформе. Тежња за променом устава посредством говора и списа, у колико они не позивају на насилни преврат, не мање употреба права петиције и зборова у истом смислу, у опште политичке агитације за реформу устава, некажњиве су. Тек кад пређу у насиље,. наилазе на земљиште појма велеиздаје. Насиље мора по правилу да буде физичко и без физичког насиља не да се у опште извршити револуција одоздо на горе. Долази ли револуција одозго, да. се наравно замислити, да је она постала под моралним притиском, који су политички аукторитети могли да изврше посредством званичне власти и без примене физичке силе. Противзаконо укидање устава путем министарског декрета, који је извршен без икакве физичке силе, може иесумњиво према овоме бити кажњено као велеиздаја. Противстајање владиним радњама или извршењу поје-

1 Чл. 74. царевписког устава, у колико се оп одиоси на велеиздају и пздајство отаџбипе, укинут је нашим казненим законом и замењен.

2 Види на пр. (Ие УегШеШ§ип§б8сћгШеп 1иг сИе Веи(;8сћеп ВигзсћепзсћаИег ш Бетшез Аппа1еп, св. б. стр. 392. Аштиз ћозИИз захтева се у К 11. Б. аЛ 1е§\ Ји1. тај.