Branič

Страна 56.

„Б Р А Н И Ч"

Број 3.

био дужан да у смислу §§ 94 и 97 Г. Г1. позове тужиоца да тужбу у том допупи, с погледом на § 295 Г. 3. Како Суд пије овако поступио, то му је овако донета пресуда

иепотпуна, нејасна и као таква неизвршљива. Са ових разлога, А. С. на основу § 317 Г. П. ништи (!) поменуту првостепену пресуду, и т.д."

Б Е Л Е Ш К Е

Одобрење да може судија прв. суда бити тужен суду за свој судски рад даје Апелациони Суд, а за чланове виших судова то одобрење даје Касациони Суд. Према измењеном члану 35. Закона о Судијама у вези чл. 112 Устава, тужбе против судија за злочине и преступе, учињене у званичној дужности, или за накнаду штете подносе се написмено Министру Правде или непосредно Апелационом, односно Касационом Суду ако је тужени судија вишегсуда. Приватни тужилац дужзн је уз тужбу именовати судију кога тужи, јасно разложити зашто га тужи и поднети, у орлгиналу или потврђеном препису, доказе о његовој одговорности. Ако су доказ сведоци онда треба да означн име и презиме свакога сведока, где се налази и шта ће му који сведок посведочити. Озаква тужба подкоси се у двоје. А за дисциплинеке кривице свих судија једино Министар Правде подноси тужбу Касационом Суду. Као дисциплинска кривица судије сматра се: 1) кад судија повреди

дужности своје службе, и 2) кад својим понашањем у служби и ван службе вређа чиновнички углед. Ј Један редак догађај у нашем правосуђу. Недавно је осуђени пуковник Гојковић поднео кривичну тужбу Министру Правде противу тројице судија Касационог Суда налазећи да су му ова господа при решавању по његовој кривицч намернЈ учинили неправду осудивши га на казну без ослонца у закону Министар Правде је спровео ову тужбу Касационом Суду, који ће, после датог одговора од стране тужених, у општој својој седници донети своју одлуку о томе, да ли има законских основа да се тужени ставе под суд за дело из § 127 крив. зак. или не. По члану 35 Зак. о Судијама, тужени имају дати свој одговор на тужбу у року од 30 дана од пријема тужбе. Када буде донета дефинитивна одлука оаште седнице по овоме предмету ми ћемо известити читаоце „Бранича".

Р А 3 Н О

Нешто о адвокатском раду. Још давно је један француски писац рекао: „1 Ј ад адвокатски једнихје година, као и устакова самога суда; он је тако исто благодаран као и доброчин, тако исто потребан као и сама правда". Он адвокатима даје овакав савет: „Ви сте постављени да чувате опште благо, између метежа људских страсти и престола правде. Ви износите пред њу жеље и народне молбе и преко вас народ прима решења њена и слуша њен оракулски суд. Ви сте подједнако одговорни и суду и парничарима; и та је Уредник : Д. С. Петковић, адвокат Књегиње Љубице улица број 11.

двогуба одговорност начело свима вашим дужностима. Поштујте владу закона и немојте је у интересу ваших повереника служити више начином вештачким, него солидним. Будите спремни да јој поднесете не само ваше благо него и оно, што вам је најдраже — вашу славу и ваше име". Други један француски правни писац тражи од сваког адвоката ових пет својстава: 1) да има знања; 2) да је вредан; 3) да је спрам партаја благ; 4) да није ни најмање лаком и 5) да заступа само праведну ствар. Ј. Власник: у нме Удружења Јјвних Правозаступника Д. С. Петковић, адвокат Књегиње Љубице улица број 11.

Штампарија „Меркур" Београд, Топличин Венац број 10