Branič

Број 11. и 12.

„Б Р А Н И Ч"

Стр. 255.

ће11е с!ег уоп ш боује! КериђИкеп ип (1ег II. 5. б. К. ађ§ебсћ1о55епеп Уегћп§еп. Поред тога часопис је донео лгасу судских одлука јако практичног значаја из појединих држава као и приказе нове књижевности у свима овим државама. Овај је лист за препоруку г. г. адвокатима и судијама. д- р д. м. Суботић.

„Мјесечник" о „Браничу". „Мјесечник", ово одлично гласило правничкога друштва у Загребу, у своме деветом броју, донео је ову белешку о „Браничу": „Бранич. — Већ смо известили о томе органу Удружења јавних правозаступника у Београду, кад смо најавили његово излажење. Од онда па до данас изашло је 8 бројева. У њима има врло занимљивога градива, и то не толико професионалног •— како би се то могло закључивати из професионалнога карактера издавача тога органа — колико баш правнога. Има ту врло занимљивих расправа из судске и административне праксе. Последњи двоброј посвећен је Кон-

гресу правника, о којему расправља и уводни чланак под насловом „Јединство југословенског правништва" потписан са Љ. В. С. Међу ауторима бројних расправа суделују не само одвјетници, него и сви свеучилишни професори. Са професионалне стране истичемо чланак одвјетника Д-ра Драгутина Јанковића". ј.

Стечајно Право, с нарочитим освртом на српско законодавство, од Д-р Велизара Митровића, професора Универзитета, 1925. год., издање књижаре С. Б. Цвијановића, Београд. — Под овим насловом изашла је из штампе ова корисна и врло лепо обрађена књига, која може подједнако послужити и као уџбеник за слушаоце правног факултета и као опширно разрађена књига за правнике свих струка државне администрације. Дело је штампано на 16 и по табака. Цена му је 80 дин. И по своме обиму, и по научној обради, оно заслужује пажњу нашег правништва, те га зато сваком најтоплије препоручујемо. љ. В. С.

Р А 3 Н 0

Конгрес Међународног Удружења за Кривично Право. Као што је то у последњем броју јављено, у Београду је, јуна прошле године, уз сарадњу свих познатих криминалиста у земљи, основано криминалистичко удружење Краљевине СХС. Оснивање његово имало је двоструки повод: прво, што је била неопходна потреба за једном таквом установом, која има да радом на спровођењу својих задатака, допринесе што рационалнијем решавању проблема Кривичнога Права у доктрини и у пракси; и друго, што већ постоји Међународно Удружење за кривично право и што готово у свим културним земљама постоје његове секције као организоване националне групе. 30. децембра прошле године, Удружење је имало своју другу оснивачку Скупшгину. Поред многих ствари које су на њој свршене, најновије је било доношење Правила и рад око организације одашиљања и учествовања делегата удружења на конгрес Међународног Удружења, који би се одржали у мају ове године у Брислу. Међународно Удружење, које је, као што је познато, основано, или боље, обновљено

1924. год, спровођење својих циљева врши на првом месту путем конгреса, затим путем издавања свога органа (Кеуие ШегпаИопа1е с1е ОгоИ репа1, који излази тромесечно, у Паризу, у главном под редакцијом Коих- а, професора Штрасбургшког Универзитета), и најзад путем издавања Међународне Библиотеке за Кривично ГЈраво, који излази у повременим едицијама. — Конгрес, који је заказан сада, за мај ове године, први је по реду после Великог Рата, и по ономе што је истакнуто за предмет његовог рада, обећава да буде необично интересантан и, што је најглавније, од неоцењиве користи. Истакнута су три питања, спорна и необично занимљива, која имају да буду решена на њему. Да би се све то што рационалније извело, Управа Међународног Удружења је још у септембру, упутило та питања свим националним Удружењима, па следствено и нашем, с тим, да свако од њих, од тих удружења, од стране својих најпризнатијих стручњака, пошаље исцрпне реферате о тим питањима, и да све то буде учињено до краја овога месеца. Тада ће се сви ти реферати, који буду стигли централи, одштампати на француском, и поново разаслати Удружењима.