Branič

Стр. 256.

„Б Р А Н И Ч

Број 11. и 12.

Тако ће још, и пре састанка самог Конгреса, ови проблех\ш бити исцрпно расматрани. Прво је питање: Да ли мере безбедности Шреба уопште да замене казну, или само да буду њена допуна. Одредити, дакле, да ли мере безбедности, онакве какве је створила Позитивистичка Школа, треба савршено да замени казну, која је основана на традиционалној замисли о кривичној одговорности, или, на против, њих треба установити упоредо са казном, као њену допуну, дакле, или их просто треба оставити и предвидети за извесиа тачно одређена кривична дела). Друго питање: Да ли треба рад осуђеника ограничити само на зашворен простор, Шег тигоз, и у случају слагања са шим, како да се то организује. (Реч је дакле, о томе да ли да се не допусти да осуђеници раде на јавним местима (грађевине, улице, иаркови и др.), изложени посматрању друштва). Најзад, треће питање је: Има ли места установљењу једног Међународног Кривич-

ног Суда, и ако се нађе да има, онда на који начин и како да се то спроведе. (За стварање једног перманентног Међународног Суда за кривично суђење, било је захтева са различитих страна. Ради се на томе, да се утврди да ли би једна оваква установа била изводљива и од користи по опште добро. Па ако би се нашло да једној таквој установи већ има места, онда да се одреди и створе услови, под којима би она имала да се створи, а затим њена надлежност, поступак и др.). После обавештења Скупштине о раду на конгресу, ова су питања додељена референтима, који ће израдити реферате по сваком од тих питања, и дати овоју концепцију и своју аргументацију за њу. Као што се види, истакнута питања, првенствено, разуме се, оно прво и оно треће, представљају један врло деликатан и тежак проблем, и зато ће позитивно решење, ако се до њега дође, представљати једну неоцењиву добит и један снажан напредак. с. в. в.

БЕЛЕШКЕ

ЧИТАОЦИМА „БРАНИЧ -А" Због врло озбиљних техничких тешкоћа, ова два последња броја „Бранич-а" за 1925. год. излазе са знатним задоцнењем. Уредништво моли читаоце, да га извине за ово задоцнење. Свеска за јануар изаћиће почетком фебруара о. г., свеска за фебруар, у другој половини фебруара, а од 1. марта „Бранич" ће излазити најуредније сваког 1. у месецу.

Последња опомена претплатницима Крај свих многобројних опомена од стране Уредништва, велики број претплатника „Бранич-а" остао је и даље индифирентан према судбини њиховог часописа, који је

према мерода&ној објективној оцени наишао на опште допадање. Иепојамна је оскудица класне свести код знатног броја адвокапга наше земље. Оглушујући се о дужност моралног и материјалног пошпомагања Удружења у времену његове најживље акције за повољно решење адвокатског питања законодавним путем, они не чине само грех према своме реду, већи не раде ни оно, што чине чланови других организација, који по свом образовању иу тицају не заузимају тако угледан и важан друштвени положај. Уоедништво „Бранич-а" последњи пут опомиње своје неуредне претплатнике, да му сву дугујућу претплату одмах пошаљу, јер ће им, у противном, обуставити даље шиљање часописа, а наплату претплате тражити судским путем.