Branič

Страна 116

„Б Р А Н И Ч"

Број 6.

РАЗНО

Кнута у судском поступку За време владавине рускога цара Петра III, који је после краћег периода успешног владања почео губити своју велику популарност, као један од важних државних аката извржена је коренита измена руског кривичног законодавства. На име, Петар III наметнуо је руском Сенату Фридрихов кривични кодекс, којим су замењени стари руски обичаји. Интересантни су били, али при том ни мало савршени ти замењени обичаји, или још боље тадашња кривична процедура у Русији. Према њој, окривљени је стављан под ударце кнуте све дотле док не би признао кривицу за коју се сумњичи. Ако би и поред тога он упорно порицао кривицу сматрало је се да је невин и тада би се под. ударце кнуте стављао тужилац све док не би порекао оптужбу. Разне земље, разни обичаји! С-

БЕЛЕШКЕ

Конгрес адвоката у Француској Као што смо у прошлом броју објавили у Нанту, у Француској, одржан је од 25. до 28. јуна о. г. V конгрес Француског Националног Савеза Адвоката, на коме су преко својих делегата биле заступљене адвокатске организације свих европских земаља. Конгрес је испао изванредно лепо. Приређен је био читав низ свечаности. Донет је. знатан број важних одлука за адвокатски ред. Нашој земљи указана је нарочита почаст. О току и раду овог конгреса донећемо у наредном броју извештај нашег делегата г. Боре Поповића, пошто је тај извештај из ове свеске морао изостати због недостатка простора. С. Париска предконференција делегата адвокатских удружења У Паризу је 17. јуна о. г. одржана предконференција делегата адвокатскихудружења у циљу проучавања пројекта о оснивању међународне федерације адвоката. Предконференцији су присуствовали изасланици адвокатских удружења: Француске, Белгије, Швајцарске, Италије, Енглеске, Краљевине Срба, Хрватаи Словенаца и Бугарске. Претрес и елаборирање статута и свих претходних питања трајали су 17. и18.јунао.г.

Наше је удружење заступао потпредседник г. Љуб. В. Стефановић. Оснивање Међународног Савеза адвоката питање је најкраћег времена. Наше ће Удружење приступити Савезу чим се буде основао. с. Бриселски конгрес адвоката У Брислу 10. јула о. г. одржаће се конгрес белгијских адвоката, који ће уједно бити и међународни конгрес, на коме ће се дефинитивно решити питање о оснивању међународног савеза адвоката. С. Несхватање дужности Са жаљењем морамо констатовати, да је одзив наших другова из престонице и унутрашњости на претплату „Бранича" врло слаб. Исто тако је слаб и одзив државних установа из ресора Министарства Правде и Министарства Унутрашњих Дела и поред расписа, којима су им надлежни минкстри најтоплије препоручили наш часопис. Уредништво поново апелује на свест адвоката, судија и осталих правника, да овај користан и добро уређен часопис потпомогну полагањем дужне претплате. Читаоци,. који се још нису претплатили, моле се да. то учине одмах.