Branič

Страна 62

„Б Р А Н И Ч"

Број 2

губио своју важност у колико има за предмет прописе Кривичиог Законика и Закона о судском кривичном поступку или њима противне одредбе, па да се могу, а и морају да се примењују на кривична дела из чл. 1 тог закона сви прописи општег дела Кривичног Законика без икаквог ограничења, у колико је само примена овог законика т сопсге1о допуштена обзиром на установу § 2 К. з. На општој је седници пак Касационог суда, да по овоме питању донесе своју начелну одлуку. Травник, новембра 1932.

Душан П. Мишић, суд. среског суда за град Београд ПОВОДОМ ЧЛ. 25 ЗАКОНА О ТАКСАМА*) Члан 25 Зак. о так. састоји се из уводног текста и два друга дела обележена арапским бројевима 1 и 2 који су, уводном реченицом, обухваћени знаком интерпукције — двема тачкама. Први део има за наслов „доживотно уживање". Он се, пак, састоји из три става од којих је први подељен словима ћириличне азбуке: а, б, в, г. Део број 2 има само један став. ГТо члану 25 Зак. о так. односно чл. 24 м таксеиог правилника наследна се такса плаћа према сгепену средства и према величини наслеђеног дела. Ова је одредба и логична и правична- Члан 25 Зак. о так. регулише сасвим другу материју али, и поред тога, допуњује пропис из члана 24 истога закона. Овај пропис каже, од прилике, следеће: такса се наследна плаћа према квоти и степену средства. Али, ако би на квоти постојао терет уживања, ствар се мења. Наследник не може од првог тренутка да искоришћава (делимично или у целости) наследно добро. Спречава га терет уживања. Значи, не треба да плати исту таксу — поставља се питање да ли би било правично да уопште, плаћа наследну таксу ако и не учествује у уживању — као и снај наследник на чијем наслеђеном имању нема оваквог терета. Наплата таксе, која је радња фискалног карактера, мора да буде, несумњиво у сразмери са коришћу коју грађани добијају средством државне власти. Фискални разлози са правом које се конституише, немају никакве узрочне, међусоб-

::: ) Видети чланак г. Јакова М. Михаиловића, судије — Крагујевац ,0брачун таксе из чл. 25 Зак. о таксама"... у „Правосуђу" бр. 9 и 10. и наш омањи чланак у „Браничу" крајем 1928 год.