Branič

Страна 78

„Б Р А Н И Ч"

Број 2

колико иамењене и за трговачку радњу. Тога се гледишта и судска пракса стриктно придржава, мада у законодавству о томе додуше нема никакве изречне одредбе, већ се, кад је реч о трговачким пословима, увек помињу само покретности. Постоје многи и теоријски и практични правни разлози, због којих се непокретна имања искључују из трговачко-правног саобраћаја, а и у модерном трговачком законодавству и праву једва да се примећују какве измене или нове тежње у томе погледу. 1 ) Др. Адам П. Лазаревић.

На основу извршног осудног решења по кратком поступку не може се одобрити интабулација (решење Среског Суда у Мионици бр. 4152 од 15 јула 1932 г. оснажено решењем Беогр. А. Суда бр. 7054 од 22. авуста 1932. г.) Ч. Ђ. из Ваљева тражио је код Среског суда у Мионици ,да одобри интабулацију на непокретност његовог дужника М. Б. из Маљевића за обезбеду главног дуга од 3600. д. Као доказ поднео је извршно осудно решење којим је дужник осуђен на плаћање горње суме — Срески суд у Мионици решењем бр. 4152 од 15. VII. 1932. г. одбио је молиоца од тражења са разлога што: „према чл. II, III, IV. т. 3., VII, VIII уредбе о интабулацији судска хипотека може се одобрити само на основу извршне судске пресуде, или поравњења закљученог пред судом које се равна извршној судској пресуди, па како је молилац поднео извршно осудно решење то се има узети да није испунио услове из горе именованих чланова уредбе о интабулацији, јер извршно осудно решење донето по кратком поступку може служити само као доказ о дугу а не може служити као основ за тражење и добијање интабулације, пошто оно није таква исправа каква се изрично захтева по чл. IV. т. 3. у в. чл. VIII последњи став уред. о интабулацији." Ово решење расмотрио је по жалби потражиоца интабулације Б. А. Суд и оснажио га својим решењем чији смо број у заглавл->у навели, што значи да је разлоге суда првог степена уважио. Остаје да се види да ли је овакво мишљење правилно. Резимиран, закључак среског (односно А. суда) изгледа овако: Уредба о интабулацији у чл. IV. т. 3. набраја лимита-

1 В. о томе наш рад: Знаци разликовања трговачких и грађанских зравних послова с обзиром на судску надлежност, Архив. свеска за април п§31; затим: О трговачким пословима по српском и хрватском трговачком Јаконодавству, Архив; свеска за септембар 1931..