Branič

Страна 90

„Б Р А Н И Ч"

Број 2

писи, који се налазе у специјалном делу (глава осамнаеста) старога грађанског судског поступка, где се говори о извршењу пресуда, већ ће дотле важити цео систем проииса, који се тичу исте правне материје, — без обзира на њихово место у законику, у коме су формулисани. Зато је стварно оправдано гледиште, по коме судска поравнања и по новом грађанском парничном поступку имају онај исти значај и онакву исту правну снагу, какву су имала и по старом.

Др. Михаило Вуковић, старешина среског суда — Ковин. УПИС ТРГОВАЧКЕ ФИРМЕ У ЗЕМЉИШНУ КЊИГУ Фирма долази од средњевековног латинског израза „пттаге", који се изворно употребљавао као назив за оверавање и потписивање исправа, а после је служио као име и знак за трговачка друштва уопште. Према формулацији новијих законодавстава фирма је име, под којим трговац води своје предузеће и којим се служи као потписом х ). Овоме је најзад у најновијим кодификацијама додато још толико, да трговац под својом фирмом може тужити и тужен бити 2 ). Трговац при вођењу свога предузећа често пута долази у прилику, да закључује послове и о непокретностима, који се евидентирају у земљишним књигама. Како фирма није никакав правни субјект нити назив предузећа, него само трговчево трговачко име, под којим он води своје предузеће, настаје питање, да ли ће се фирма уопште и под којим претпоставкама уносити у земљишну књигу. Ово је питање тим умесније, што фирму допуштају и уређују само трговачки прописи, ма да она долази до изражаја и у земљишнокњижном праву. За трговачко друштво, код кога се фирма најпре и развила, не може се ово питање ни поставити, јер је фирма једина ознака трговачког друштва без разлике, са каквим се пословима оно занима. Под разним именима не може се трговачко друштво у промету ни јавити, јер је фирма једино име, које код њега долази у обзир. Но друкчије стоји ствар код трговца појединца, који може у извесним случајевима да води своје предузеће и под фирмом, која се разликује од његовог грађанског имена.

*) Исп. § 5. срп. т. з., §10. хрв. т. з., § П.бос. т.з. и чл. 15. аустр. т. з. 2 ) Исп. § 17. нем. т. з. од 21. маја 1897. године и § 27. Основе нашег новог трговачког закона.