Branič

•Број 12

,Б Р А Н И Ч*

Страна 729

од нас, али ми смо учинили своју дужност, изневши пред јавност једну врло штетну појаву која хара по ПосавоТамнави. Наш сае*егит сепзео је да се варању неуког света од стране пискарача мора енергично стати на пут.

Селимир Ј. Јевтић , адв. приправник — Шабац. НОВЧАНИ ЗАВОДИ И § 319 К. 3. У последње време нарочито, судови — не сви — чине одвише смелу употребу са § 319 крив. зак. Под § 319 к. з. подводе се утаје управних органа и намештеника и најскромније паланачке банке. Та и таква примена § 319 к. з. изгледа нам просто немогућа. За примену § 319 к. з. — нужно је да је деликвент утају извршио или као држ. службеник, и то само при вршењу јавне службе, или као тутор, старатељ, или васпитач. Дотле банкарски чиновници*) нити су држ. службеници у опште, још мање тутори, старатељи или васпитачи у погледу поверене им имовине банке у питању. И самим тим, дакле, чим се није стекла ни једна компонента § 319 к. з., отпада и свака могућност његове примене на банк. чиновнике. Чак и уз припомоћ т. 3 § 14 к. з., — који пропис иначе тумачи шта је то држ. службеник, — тешко да се на банк. чиновнике може протегнути § 319 к. з. По § 14 т. 3 к. з. као држ. службеник сматра се: а) лице које је у држ. служби по зак. о чиновницима •и ост. сл. грађ. реда; б) лице које је у служби код државне или самоуправне власти, и најзад в) лкце које по зак. овлашћењу врши какву трајну или привремену јавну службу а не долази под закон о чиновницима. аа) Да банк. чиновници нису држ. службеници по Закону о чиновницима, — очигледно је; бб) исто је тако очигледно да новчани заводи нису никаква ни државна ни самоуправна власт, и следствено томе ни банк. чиновници нису лица у служби код државне или самоуправне власти; вв) исто тако банк. чиновници не врше још никакву било трајну било привремену јавну службу. Већ и зато, што је и саме банке не врше- А оне је не врше — зато:

*) Гдегод је реч о банк. чиновницима, истовремено се мисли и на чла;.иове Управног и Надзорног Одбора нов. завода и акц. друштава у опште.