Brastvo

201

ЏП, Песме сватовске, о којима се може рећи да су најближе песмама од старо вере, јер ву и свадбени обреди врло стари. Оне опевају поједине догађаје на свадби и намењују се главнијим личностима у овој прилици (млади, младожењи, њиховим родитељима и свима свадбеним „законицима“). По разним српским крајевима различне су и песме сватовеке.

1, Песме побожне, у које долазе не само песме, које се певају о појединим хришћанским празницима, као што су: 1., песме божићне, 3., о Спасову дне (певале се у Будви) и 3., песме 93 часни пост, нето и 4., друге побожне, које нису везане за одређене дане у години, за тим 5., слепшачке или песме које певају слепци на саборима, просећи милостињу, па најпосле и 6., нарицања или тужбалице п јаукалице које певају „нарикаче“ за мртвима у кући покојниковој или на гробљу.

17, Песме свечарске, Т. ј. оне које се певају о „слави“ (креном имену), уз које можемо ставити и здравице пли почашанице и припеве уз њих.

У, Песме при раду, особито: 1., жетелачке т ј. оне које се певају при жетви и 2., оне које се певају на прелу

УТ, Песме тшграчке, у који ред иду: 1., оне које се певају 9 колу уз итру и 2., оне које су удешене за детињу игру.

УП, Песме љубавне, којих има врло много И врло различних. Оне су врло значајне, како по садржини, тако и по облику своме: осећаји се у њима