Brastvo

200

трагова некадашњега живота и народног погледа на свет, па се ни у том погледу женске песме не разликују од мушких, те су и једне и друге подједнако значајне за стару митологију и пситологију нашега народа.

ж ж 2:

Не могући у овом кратком прегледу улазити у дубље разматрање појединих црта, којима се одликују женске песме од мушких, овде ћемо сада само изређати поједине врсте наших женских народних песама. Ове се песме распоређују на неколико врста, како по старини, тако тако и по пригоди ) или. прилици, у којој се певају, или само по предмету певања. Тако бисмо имали у главном ових осам редова:

1, Песме од старе вере, у које посеђице долазе : 1., митолошке (у ширем смислу), 3., краљичке (њих цевају т. зв. „краљице“ о Тројичину дне), 8., Д0долске (њих певају „додоле“ — у Далмацији „прпоруше“ — идући од куће до куће за време суше), 4., коледне (песме од коледе певају „колеђани“ у очи Божића) и т. д. Ове су песме по евој прилици остаци неких вајкадашњих обреда наше мпогобожачке вере из доба претхришћанскога.

ђ) Отуда им се и може дати име пригодне песме, што их је, насупрот јуначкима, највећи број везан за поједине

пригоде или прилике у личном животу народном.