Brastvo

~ 08

мучнога живота видео јасне знаке некадашње снаге и величине државне, — то све народ зна готово до најмањих ситница: ОН побраја све по реду цркве и манастире, „наших славних цара задужбине“. То најбоље видимо у песмама: „Свети Саво и господа ришћанска“, „Милош у Латинима“, „Како су грађени Дечани“, „Зидање Раванице“ и т.д. А како за карактеристику последњих дана Немањићске државе, тако и за познавање народнога суда о правди, најзначајнија је из ове епохе песма „Урош им Мрњавчевићи“, песма и по песничком јој саставу и облику једна од наших најлешпих песама.

||| епоха, која се може назвати епохом борбе аришћанства с мужамедовством, обухвата највећи број најзнатнијих и најлешпих песама: овде је управо наш народни еп. А песама ових има највише, и за карактеристику свега нашега народнога песништва оне су најзнатније — «е тога, што су догађаји, који се у њима певају, били судбоносни, догађаји који су се тицали целога нашега народа, свих његових крајева, стакога управо Србина"). Величанствена,

Г Народни се песник — вели један оцењивач наших народних песама — најрадије забавља причањем оних догађаја, у којима су Срби радили |«учествовали»ј] и главом и руком. уНародна песма ћути такође о делима Матије Корвина, штедљива је у казивању о делима аустријских војсковођа против Турака; а напротив постаје врло говорљива, кад се поведе реч о оним биткама, у којима је сваки у дружини био и вођа и војник. Велике војске које су покорне заповести једнога нису предмет за народног поету» (Прајс, у «Гласнику“ Др. Срб. Слов., св. УШ, стр. 109).