Brastvo

17

Ваздушни ови цареви, заклоњени у овој клисури од сваке непријатељске силе, држали су да се само на крилима може пролетати кроз њихову постојбину, а данас својим очима гледе како читаве куће, пуне народа и свакојаких товара, лете теснацем куда се мислило да људска нога никад не може проћи.

И саме се те тице чуде тој јави, тој неочекиваној промени.

Има прича о некаквом старом орлу који је пророковао 080 што се сада збило, али му онда други орлови нису веровали. |

— У старо време, вели прича та: — врло давно, био је у Сићевачкој Клисури некакав стари орао. Под своју велику старост, тај је орао имао обичај сваки дан паети на највиши врх на Облику пили на ДушманВоди, па би ту чучао и гледао у даљину око себе. Други орлови и орлице, излетајући из својих пећина, упућивали би се у лов, или би, уловивши што за се и за своје, враћали се и улетали у своје дупље.

Старац би само чучао и дремовно гледао.

Некад би се по читаво јато орлова и орлица прибрало око старца, и стало би вити се око њега у ковиталац зачикујући га да пусти од себе глава, да каже што толико крупно учи у памети.

Старац би увек ћутао. Тада би орлови и орлице надали дреку као да се свађају: једни би кликтали, други пиштали, а трећи би само клепали кљуновима својима.

Има људи који веле да чују кад трава расте, да разумеју кад говеда ричу, кад вуци урлају, кад

ВРАСТВО ТИП 2