Brastvo

димак, могло би се узети, да је из Босне, јер је тамо живела и стара властеоска породица Соколовића. Можда би се као основица даљем истраживању могао у неколико узети и Јовањ дан, који се у завештају спомиње, и који изгледа да је био по својој прилици завештаочево крсно име. Али су све ово елутње и нагађања, а каквог опипљивог ослонца никако нема. Ну можда ће доцнији истраживач бити у своме послу срећнији, можда ће светлило дана обасјати једном јаснијом и ведријом светлошћу име човека, Који је заслужио да је далеко чувен и знан. Дотле се задоВОљИМО И Овим.

Ж жЖ ж

Од године 1810. па до данас, давле већ скоро 80 година, издавато је сваке године благодејање српско из Соколовићева завештања. Оно ћесе издавати докле год устраје свеучилишта у Липисци. Њима су до сад поматани сиромашни ђаци свих народности. А да ли су сви они понели собом и успомену на свог великог добротвора

Колико ву се сиротних Срба помогли овим блатодејањем Нама није било могућно да то дознамо. имамо узрока веровати да се њиме до нас није нико користио. Можда се варамо. И ако оно није велико за време, у које је завештано, било је еигурно довољно, — ипак ми сматрамо; за част и срећу, што смо та бар за један течај, и ако у скромној суми од 43:50 динара, примали.