Brastvo

42

острва имају три значајна планинска чвора и три била: северно, које се одваја од западнога врха пирамиде у Комовима и коме је станиште Босна, Херцеговина, пи Црна Гора; јужно, коме је чвор у Шару планини и које се грана на југ; и источно у планини Рилу, коме се било грана на исток, северозапад и југо-исток.

Ми морамо овде нарочито добро уочити северно било, Оно је, Као што поменусмо, уза западно приморје балканскога полуострва, те на својој западној страни или нема огранака, или су они врло кратки, због чега нема ни дугачких река; а оно што их има, све су врлетне приморчице или лонорнице, које губе своје корито, улазећи у подземне отворе, пре него што стигну до мора јадранскога.

Источна пак страна севернога била има врло дутачке огранке, који се спуштају најпре неприметно, а доцније видно ка Сави. Реке, које теку с ових планина , извиру не мало све близу западнога мора, а теку далеко североистоку. |

Планине у Босни и Херцеговини поглавито су састављене из кречних стена, које се провлаче у дутим паралелним ланцима, на којима видимо овде, онде, шиљасте врхове. Најдужи је онај ланац у северној Босни, што се одваја од далматинскога краја. Утицајима геолошким поремећена је поменута општа правилност у правцу који заузимљу планине босанске, и то нарочито Формацијом шеста и кречњака старијег поревла, стенама тријаса, доломита, терцијерним наблагањима и ерупцијама серпентииским.