Brastvo

43

На истоку и југоистоку неколике велике долине кратерастог облика раздвајају планине босапске од планина у краљевини Србији. Најзнатнија је ове врсте долина новопазарска, где се стиче велики број планинских ланаца, који доминирају свима проласцима овога краја. Ово је стратегфски кључ овога предела на полуострву балканском, јер гради једини прола између Србије и Црне Горе. Све је ово добро разумела Аустро-Угарска, кад је присвојила себи право, да држи свој гарнизон, м да су јој отворени путовд тртовачки и. војнички у округу новопазарском , који се сматра да још политички припада турекој царевини.

Средња висина планинских ланаца босанских расте идући са севера на југ; тако, најпре до половине бо санеког земљишта не досеже висину ни од 1000 метара, а доцније идући к југу, нарочито на челу Црне Горе прелазе две хиљаде метара. Међу црногорским и херцеговачким брдима и најближим врховима у околини има их надве три десетине се вивином од 2000 до 2500 метара.

Планином Динаром спајају се босанске планине, као најсевернији огранци планина балканекога полуострва, са Алпима у њиховим најјужнијим планинским гранама, у Великој и Малој Капели и Велебиту.

Она значајна водомеђа, што одваја босанско од херцеговачког земљишта, и што дели воде Јадранскоме мору непосредно и преко реке Савеи Дунава Црноме мору, — она раздваја и планине босанске од херцеговачких. Прве су покривене снажном, лепоми разноврсном шумом и густим зеленилом; док су друге