Brastvo

већином голе, кршевите и камените. без шуме и зеленог покривача. Отуда је и постала изрека: тамо, где нестаје камена и почиње шума, настаје Боена.

Босанске планине.

Четири повеће босанске реке: Дрина, Бовна, Врбас и Уна одвајају босанске планине у три гомиле; јер и ако су међу њама многе планине готово нераздвојне између поменутих река, опет карактер њихов није свуда један исти.

1. Између Дрине тч Босне. Планине овога зенљишта почињу од поменуте водомеђе у планини Трескавици од седла, где извиру речице железница и Бистрица, планином Јаворином (1700), која се према северу спушта до седла у Витез планини до Романије, која иде северо-источно као наставак Јаворине. Иза високе Романије настају неколике ониже планине, које се дотичу најпосле до планане Коња (1900 и.), главног склопа за све гране планинске између Криваје, Босне, Спрече, Дрине и Дриначе. На исток од Коња пружа се ка Зворнику планина Јаворник. На северо-запад од Зворника почиње опет планина Мајевица, пружајући се у правцу од југо-истока ка северо-западу ; она је висока око 950 метара.

Планине међу овим двема рекама простиру се најпре од Јаворине до Зворника у северо-источном, а одатле у северо-западном правцу. Ове три планине: Јаворина, Романија и Коњ јесу и највише планине и