Brastvo

46

тупа висока, огромна маса, Влашић (1920 пм.), коју само неколико уских пролома пресецају, одакле теку Бијела, Врбања и Угра. Од Зеца се простиру дакле високе планине: Враница, Штит и Радован, које се пружају правцем северо-западним. Радован све спушта на север до извора Лашве, одакле се подиже Суха планина, на коју се наставља поменути Влашић, средиште и склоп свима планинским гранама и косама на северу.

Од Влашића се одвајају ове гране: на севорозападу између Врбање и Врбаса — Орнавица с Тисовцем и Осмачом ; на северо-истоку између Усоре и Босне: Мазуља, Вучја планина, Јаворје, Трогир и Црни Врх. На северу један огранак иде северо-источно између Укрине и Босне: Борје, Крнин и Вучјак брдо, други огранак испуњује простор између Укрине и Врбаса планинама : СОкатавицом, Деветином, Даревом Гором и најпосле Мотајицом, која својим огранцима додирује савеку долину.

Најљубља је низина у овом одсеку Љешничка долина, па онда наставак на средњој Врбањи; за тим долази низина на Малој Усори.

Упознавши се с планинама око изворишта реке Босне налазимо овде један врло простран убао, коме су планине на истоку : Вепар, Осјеченик, Тешево, Варешка брда, Озрен и Требевић; јужно: Трескавица и Бјелаштица, Иван, Битовња, Враница, Штит и Радован; а западно: Караула, Влашић и Горчевица. Све воде овога убла припадају области горње Босне.

д. Планине између Врбаса ч Уне. Први огранак овог планинског одсека почиње од планине Ра-