Brastvo

88

дућана седи, па тупо гледа по свету, а штра је зато, што је шира. Иначе је без ларме и галаме, без мувања и гурања. А даје увек тако, могао сам позната по оном псу, који се сад средином улице швањи, али тако спокојно, чорбацијски, као да плаћа калдрмину. У живљој вароши је и пав окретнији — да га ко не нагази, или ногом не отури, — али овде је све мртво, па и он увек с пола ока спава.

Чим сам се указао, почеше ме људи радознало мерити. „Европљанин !...“ то је код њих донде било нешто са свим ретко. Стали па ме посматрају. Приђем једному, који ми је најпаметнији изгледао, и запитам га лепо српеки: „где је овде гостионица 9“ Он ми показа руком преко пута: „јала там.“ „Там“ знам шта му је, али шта му је то „јалаз“ ')

Ж ж ж

0 ускршњим постовима хтео сам вам лепо умрети од глади. „Боб, Фавуљ — боб, Фавуљ“, док им нисам ухватио да је то једно исто.

Ту тако око Ускрса и схватио сам први пут шта ће то рећи: град Ломпаланка. Све донде нисам могао себи прави појам о њему саставити, а тако исто и о његовим становницима. 'Трговина је била мртва, да сам се чудио, од куда толике дућанџије живе. Прбдња (комуникација) с околином била је такође мала, а сам град мали и незнатан. Куће од пајенте,

1) «Јада» од грчкога (ела», а овде је употребљено у

смислу речи: «ето», «ено«,