Brastvo

181

Од Цариграда окрене Симеун своју војску на српскога кнеза Захарију. Војску су предводили Мармај и Сигриц, они исти, који су кнеза Петра на превари умели да заробе. Лоша их срећа послужи, јер Захарија их дочека и разби, саме њих зароби и погуби, а главе им посла у Цариград. Сад Симеун пошље на Захарију нову војску, већу од прве, којој Захарија није могао да одоли, него се склони у Хрватеку. О војском послао је Симеун новог претендента српскога, Часлава, сина Клонимира Стројимировића. Кад је Захарија оставио своју земљу, бугарске војводе прогласе Часлава за кнеза српскога и позову српске жупане, да дођу и приме свог новога кнеза, кунући им се, да не раде ни на каквој превари. Кад српски жупани дођоше на веру у бугарски око, њих окују иу ропство одведу, али ни Часлава не оставише у земљи, него га одвуку натраг у Бугарску, поведавши у робље силан народ.“) Многи Срби из кнежевине склонише се испред Бугара у Захумље, Неретву, Босну и Хрватску (крајем 924. и почетком 925. г.). Али за то није престао Симеунов рат са Србима. Захумски кнез Михаило Вишевић, који је држао Хум, Требиње и Зету, настави рат, па 927. године порази бугарскога војводу Алогоботура, који у боју погине. У по овога рата умре и Симеун 27. маја 927. “%)

#) Раковски у Асену Шрвом стр. 112. каже, да се око Елене у трновском округу и данас налазе остаци од ових заробљених Орба. На каквим је мукама ово робље било, види се отуда, што су тамо у народу, како Раковски вели, ушле у пословицу српске муке.

#ж) Гдекоји мисле, да је војвода Алотоботур главом Симеун који је погинуо у боју са Србима. Обично се узима, да је Алогобетур погинуо у боју са Хрватима. Јован Суботић у Српском Летопису књ. 88. стр. 182—136. доказао је, да Симеун није ни уда-