Brastvo

186

рову намеру и руски поход не испаде срећно. Игор се спремаше наново на Цариград, па тога ради удружи се с Печењезима. Византија знаде отклонити ову наџаст п начини мир с Игором, који враћајући се пусти Печењеге да пустоше по Бугарској. Али није Бугарска опадала само у евом државном животу. И душевна страна њена показиваше у свему опадање. Словенска књижевност, која је узела леп полет, брзо поче венути; место делотворних проповедника Христове науке узеше мах испосници и пустињици; место чисте Христове науке, стаде се у народу ширити богумилска јерес с њеним утицајем, који је растурао друштво и државу: све последице Симеунове кратковидности, коме је иначе срећа добро служила, али се он није умео да послужи њом, да би својој држави дао, чврет основ.

Не остаде ни на томе. Један од незадовољних бољара, Шишман Мокро (Мокрош) од Трнова, диже се са својим синовима Давидом, Мојсијом, Ароном и Самушлом (Стефаном), да обори Петра и грчки утицај. Покушај му не пође за руком и он мораде са Јетре (Јантре) да бежи са синовима и оде у Македонију, где Словени нимало нису били задовољни с бугарском политиком, тамо оснује ново. чисто словенско царство (963. г.). Петру остаде још само земља између Родопе, Мораве, Дунава и црнога мора.

Исте године, кад су од Петра отпали македонски Словени, добила је Византија новога цара Нићифора П. Фоку. човека умна и храбра, који брзо ули нов живот у старо римско источно царство. Успоставивши углед Византије против Арапа и у Италији, смерао је он да Бугарску сасвим уништи. Већ се више пута жалио на Петра, што