Brastvo

235

поглаварство СОпасоја Алетића заљуљало било, опег Илија и овом приликом није постао и није добио назив поглавице над селом Краљем за који он толико већ жуди. То је Илију јако жуљило. Зато се он око бега бијаше млого узвио мислећи и надајући се да ће га бег међу Краљанима за таквог одмах прогласити, но у томе своме рачуну преварио се. Бег се спремаше да иде у Плав, зато најприје испрати стоку, коју је добио за похарани амбар. попугнину и старешинство, па онда нареди да се жито прода, кључеве од амбара преда Спасоју Алегићу и постази три човјека који ће ту продају вршити; а Спасоју нареди да ову продају назирава и новце да прима, рекавши му, кад све жито буде продато да му пошље паре по Илији Раовићу.

— Ти ћеш доћи Илија, и да учиниш тако.

— Доћи ћу чим буде Спасоје готов.

Бег тада затражи још пратње до Полимља, ова му се да и он тако оде.

Ова наредба бегова утјешила је Идију Раовића неволико у његовој нади. Зато он једва чекаше да продаја што прије буде гогова, и заиста продаја жита била је брзо готова по одласку беговом, за које су давате паре и са искиданијех ђердана. Чим је продаја била свршена, Спасоје тада позове настојнике и Илију, пребројише паре и све их дадоше Илији да их он сад понесе бегу, по његовој наредби

Кад је Илија примио паре, није отишао ии кући да јави за свој одлазак, већ је одмах пошао у Плав да бегу однесе новце, тврдо вјерујући, да, ће отуда доћи као поглавар, но бег је примио Илију врло ласкаво а паре је примио без ласкања.