Brastvo

Мр И АЈ ЗИМУ МИ У А

236

Тада ће рећи бег: — Е Илија ти и паре ми донесе, али поглаварство још не можеш да понесеш, оно је тешко, оно се не носи лако. Без погибије Милованове сви су бегови рекли да се поглаварство никоме не даје. Милована треба убити, уби га, па онда готов поглавица. За његову главу поглаварство се даје. Тако је суд насулио међу свијема, беговима Реџепагића из Плава п Шабанагића из Гусиња, тако се то рекло и ми смо сви то тако утврдили заједно и друкчије не може да буде, а ти си и сам то рекао, да се убије Милован, дакле уби га и одржи ти ону ријеч, коју си дао и рекао, ми ћемо нашу одржати.

Илија, коме ово не бијаше право, јер се он сад томе захтјеву није надао, рече: — Али ако Милован буде утекао, како се чује, требаће мито давати, па да се убије, и то богато, па још ако будеу Морачу; а ја тога немам.

— Оно и ми бегови мислили емо нешто тако и разговарали смо се о томе, де кажи Илија, колико би требало да буде мита.

— Па ако Милован буде по селу, то неће много требати; но ако он буде домануо већ у Морачу, Богме, ту онда треба ла буде богато; Морачани се лако подмитити не могу.

— Ти ради Илија, сад како знаш а њега треба, убити на сваки начин, ми њега нећемо да трпимо, па био он у Краље, Морачу или ма гдје, он мора да погине, у осталом ко га убије па било то мајсторијом или сам пушком, тај ће бити поглавица, а мито ће се дати, најпослије ја мислим 'да Илија Раовић неће дати да му се поглаварство из руку измакне за које се многи грабе. Заиста ово је прилика одвише јевтина да ко постане поглавицом.