Brastvo

90

у шта ћу пре да поглидам, у чем пре да уживам, и чему пре да се дивим. Бејах готов да у овом првом расположењу, што га богата природа на мене учини, заједно са Ј. Илићем запевам овим немим горама:

Под вашијем лијепијем хладом, Да је мени вјеровати младом, Вијек био 0' ми годиница једна.

Ко би и помислио, да бих се преварио, кад бих се под овим првим утисцима заклео на оно, што ови стихови кажу, јер Блажево поред свих својих романтичности, тешко може и за краће време привезати човека за себе. Ово лепо место има великих неугодности за живот, за које треба питати учитеља, блажевског. Блажево је, п ако лепо, одстрањено, усамљено, пусто, без најобичнијих потреба за живот, и у њему се не може дуго.

Гладни и уморни, брзо потражисмо вечеру и одмора.

Сутра дан, 24. јуна, после свршетка званичнога посла, појахасмо коње да разгледамо околину. Са мном пође учитељ и Миладин Ковачевић из Блажева.

Ишли смо на север ка Копаонику, али не да се на њега пењемо, то смо за сутра оставили, већ да му подгорје прегледамо, и да се од седења у школи разгалимо.

Јахасмо падинама блиских копаоникових огранака, који су голи без шуме, али су обрасли лепом бујном травом. На многим су местима ове падине врло влажне, и земља је на тим местима мекана, да, кад се на једном крају нагази, свуда се у наоколо тресе. Таква места овде зову маква или тресавац. У њима се може и заглибити, чему ме искуство поучи. (У Вукови речнику оваква се места зову тресет).