Brastvo

заслуге пароха осечкога Лазара Поповића за: цркву и школу, именова га у седници својој од 15. априла те године за администратора истог протопопијата.

Год. 1379. буде патријарх Прокопије Ивачковић пензионован, а за администратора патријаршије карловачке, а потом после смрти Прокопијеве 1582. г. · и за патријарха, буде наименован Герман Анђелић, епископ бачки. Џокојни поп Лазар беше већ из младости присним пријатељем Германовим, па се сад много истицао и борио за Германа пшшући у „Српском народу“ у корист Германову а против пи јатеља његових. Тим својим писањем навукао је себе мржњу целе радикалне странке, па и код неколпко чланова црквене општине осечке, који су тој странци припадали и тада у осечкој црквеној општини доминирали. Ну у колико су га поменути партизани мрзели, у толико је већа бивала љубав. латријархова према њему. ЛПаријарх га за његове услуге лицем на вето (10. апрпда) 1883. карловачкој саборној цркви пропзведе за протопрезвитера. До скора се је и са тим својим непријатељима- помирио и био до смрти своје од њих као „узор-свештеник поштован и цењен. То је показао укоп његов.

Покојник је био последњих 6—7% година и заступником или већником града Осека.

Бодрим оком пратио је он догађаје у васцелом Сриству, с тога је његов сто био пун различних српских новина. Припадом је и белетристику пратио, а већ о богословским листовима и да не говорим. Од како је искрела „Српска Књижевна Задруга“, беше њезаним вредним чланом, а" беше п чланом Матице Српске.

· Покојник је до год. 158 здрав. Никакав посао п служ

био увек потпуно

са кба, па била она ма.