Brastvo

711

У селу Бацу, неки Радојица Лукић ископао је некакав стари лонац, који п сад чува.

Још мало, па је пред тобом на десној страни Топлице село Крчмаре, тде ти казују, да је била _крчма АКрчмарице Маре. посестриме Краљевића Марка. — Близу крчмара је село Луч, које зову и Маричић, јер ту живљаху на своме имању синови Крчмарице Маре.

Кад се примакнеш Куршумлији, онде где се Косаница у Топлицу улива, ти питаш за цркву Св. Богородице, коју подиже Стефан Немања, па уредивши у њој браство, старање о њој повери својој жени Ани. Упитани ти показује на стотину метара испод друма према Топлици уништене скоро трагове од ове цркве.

Куршумлија се не види из далека, јер је окружена брдима, али што видиш пре но ма шта од · Куршумлије, то је драгоцени украс овог скромног места, то је на једном брежуљку пред њом кула и још нешто зида од великог храма Немањиног Св. Николе, којп подиже спрам ушћа Бањеке у Топлицу. — Боже мој, какве осећаје буди овај велики неми траг, који се пркосећи времену одржа,- да се знаде е је царовано!...

Куршумлија својим екромним и чисто идилским изгледом чини пријатан утисак на госта. На поширем платоу испод Самокова шири се пространа пијаца, око ње неколико кафана, нешто дућана и кућа, и то је све.

Џред кафанама у хладовини седи нешто света, гледа радознало у кола што у варош улазе, распитује, ко је оно што је у колима, док не сазна, а мало после зна и цела варош, ко је и шта је, а често и још више од тога.