Brastvo

73

је дуг око 1 мет. Пречник стуба износи 0,30 мет. На врху стуба има запис: МТ, ТХ. Ово ће бити стари римеки ти атвшит, п показивао би девету миљу. Такве су стубове метали Римљани на свим главнијим путевима на еваку миљу растојања.")

Још у првом пролазу кроз Куршумлију запазио сам, да је цела данашња варош подигнута на старом зиду, који се на много места види. На неким су местима грађани и копали, те у земљи зид оголели, и из њега камен вадили. Ишао сам на неколико места где је зид огољен, и приметио сам да је зид дебео негде више негде мање од метра. Зид је везан врло јаким, тврдим малтером, те би се могло рећи, да је на месту садашње Куршумлије био град. Има и комада римеких цигала са и без перваза, по којима (циглама) се види, да су биле доста велике. —— У Куршумлији је налажено старих римеких бакарних новчића. — Ова мала белешка имала би да каже то, да је насеље Куршумлије подигнуто на старом римском насељу.

У Куршумлији сам провео три дана, те имађах прилике да видим доста народа из околине. Становници Куршумлије и околине сви су досељеници, и то поглавито из Старе Србије. У Куршумлији за време Турака беше сам Арнаутин, сем двојице Срба, који се, ни у начину живљења, ни у ношњи, ништа не разликоваху од Арнаута, па п опет, кажу, да су имали грдне муке. Један од њих био је хлебар, а

) У „Глепоппајте Чез апбушбез готатез еб отедиев рат Ап«ћопу Влећ, «тадић де Гапрјај зопз Ја Фтеспоп Че М. Сћетиеје, стоји на стр. 406.: Мутћатит. Вогпе тате. Гев Котатз еп расалепЕе де шше еп пе раз (1,600 та.) Је Јопо Чев рттетрајев ' тоцћез, соттпе оп Је [а епсоте Фапз сетбаиз раув, еб Из у тагадимеп! Ја Фзбапсе Че Гепато оп еПев ве #топулјеп! рат гароге а, Та уШе уозате. Се #16 С. Отасећиз да питодизи Је ртепџег сеје пзасе. (Рлибатећ. (С. бтасећ. 7). — За пи ћагиш-е у Галији за време Римљана види Нааболте Ае Ја стушШвзаНоп #тапсаће рат А. Катћапа, стр. 834—85.