Brastvo

51

Нисмо одмакли ни за пушкомет уз Клисуру топличину, а моји сапутници скидоше пушке са леђа, и метнуше их преко крила, — знак да, већ може бити потребе, да се оружје употреби! Ја почех да се осврћем да видим и загледам места, у којима је опасност. Не видех ничега необичног; места као и друга места, којима сам пролазио, и где сам могао сам самцит у свако, доба проћи. — Подаље пред нама. јахао је жандарм, а за нама пандур.

ад Куршумлије уз Топлицу села су ретка, а и ако наиђеш на село, то није село онакво какво ми знамо, већ једна пили две куће, у којима станује насељеник, по читавих по сата далеко од друге куће истога села. Чудиш се, како смеју да живе у тако усамљеним кућерцима, у сред планине, где, на, случај напада Арнаута или рђавих људи, свака помоћ била би или немогућа, или позна. Са чуђењем сам питао о овоме. Рекоше ми да је овде жилав народ, која је навикао на такве ствари; живео је у друштву са Арнаутима, док не насели овај крај, а кад га насели, нападаји . му посташе обични. Свака кућа „има по неколико пушака и добре пее. Долазак Арнаута оглашују пеи, укућани пуцају и отерају их.

Казивао ми је један сељак у ФЋучу, чију кућу видесмо у пролазу, на десној страни Топлице, потпуно усамљену, у сред планине, и од сваке друге куће удаљену више од пола сахата, да су пре две године на његову кућу нападали Арнаутл. Преданили су негде у шуми изнад његове куће, и још преко дана разгледали, шта се око куће збива, где се стока затвара, где се седи и т. д. Тек шго је домаћин легао, Арнаути прескоче ограду, пођу штали, где су били волови, разбију је и поведу стоку. Пси су силно лајали. Домаћин погледа кроз отвор од куће и види да му се стока тера. Одмах пробуди

БРАСТВО УП 6