Brastvo

82

чељад, и почну пуцати. Ну и они: неки окупе пуцати, а неки терати стоку. Потерали су били: два вола, једног јунца и две краве. Једну краву и јунца нису могли отерати, изгубили се ваљада у мраку, те их је газда сутра дан нашао; а остало су отерали. Овакве ствари у овом крају нису ретке.

Путем којим иђасмо Топлица се често броди. Народ по селима прелази преко матина (Матина овде зову брв).

После два сахата путовања, дођосмо у село „Куч, где је и општина. да време одмора показаше ми близу жучке кафане, на једном брежуљку, некакво старо црквиште. Разгледао сам га и нисам нашао ништа, само крупно камење из темеља старе зграде и велико надгробно грубо камење око ње. Ово је црквиште откопано, пошто су се Срби овде после рата доселили. Србима су Арнаути обратили пажњу, да је ту била црква. Сабор се скупља на Велики Четвртак. У цркви на једној плочи од пешчара стоји ситно танко урезано:

Њ4 х' продат

Поред ове црквине је и садање жучко гробље. Пролазећи поред једног малог гроба, спазих на, њему преврнуту колевку. Запитах шта ће ова колевка на гробу, и добих одговор: да је овде обичај, да се ствари умрлог малог детета баце на гроб. Кад ч0век умре, онда бацају и његове ствари или у реку или где ван пролаза. На свима гробљима поред Топлице, запазио сам на свежим гробовима пободене мотке и на њима привезане многе мараме и

НА аи и Мр а