Brastvo

85

Пошто мало одморисмо коње у Мерћезу, ударисмо десним путем опет уз Топлицу. Сад нема више опасности од Арнаута. Места, којима пролажасмо, за време Турака беху насељена Србима, те Арнаути на њих, и ако су толико исто од границе далеко, колико и она до Мерћеза, не гледају онако попреко, као на старо евоје имање, а и околина им није тако позната као до Мерћеза, те су ими испади и крађе много ређе.

Ну, иако. нема опасностиод Арнаута, опасан је пут. Има места, где ни два коњаника не могу напоредо ићи. Има места, где се мора са коња скидати, те да се, стајући са камена на камен, пење и спушта, а доле са етране у провалији хучи Топлица. Да ти еклизне камен испод ногу, ниједна ти кост не би остала читава. Такав је пут од Мерћеза, до Блажева. Ожењени учитељ из Блажева мора своју децу у кошевима носити, а јадно ђаче или иначе сељаче из Блажева, п не зна шта су то кола, јер се на њима не може из Блажева нигде; Нити их ко има, нити коме што требају! Овоме би се могло доскочити, могао би се начинити друм, да се олакша, саобраћај. Рекоше ми да се на овоме ради. Шта ће бити не знам.

Места од Мерћеза до Блажева врло су слабо насељена. Тек где где видиш по коју усамљену, худу кућицу, из које извпрује прљава чељад, да се чудом чуди, шта ћемо ми овде, или да се још више чуди нашем оделу, и да нас са зебњом погледа. Поред кућица стоји још по која зграда: или ижина'),

7) Ижина је зграда, која се гради пре но што ће се неко из куће оженити, да би у њој са својом младом становао. У Вукову речнику код речи ижина стоји 1, уде жижина, код хижина, Е. паде клијет, а код речи клијет забележно је поред осталога и значење које поменух да се овде даје ижини.