Brastvo

86

или кошара, или кош; али су и ове зграде мале, ниске, бедне и све сламом покривене. Ћерамидне су куће врло ретке у ЛХопаонику.

Заборавих да поменем, да се предео око горњег тока Топлице зове Копаоник, ваљда с тога што су све планине овуда блиски огранци копаоникови.

После два сахата путовања од Мерћеза дођосмо у село Бабицу, од којег видесмо само једну или две куће; остале су у шуми. Пред општином се мало одморисмо и написмо хлађане водице.

Са једног места пред селом Бабицом виде се у планини дуварови опале бабичке цркве, која је зидана за време Турака '), али је сад батаљена !

Оставивши Бабицу путовасмо још за један сахат уз Топлицу, која је овде тако мала, да би се могла прескочити, а и извор јој није далеко, па пошто је пребродисмо, пођосмо лево поширом клисуром за Блажево. Али до Блажева ваљаше још читав сахат. И ако је клисура лепа, а и пут бољи, не осећах више насладе у путовању. Бејах већ уморан и нестрпељив. Није шала, осам сахата бити на коњу, и

1) Добротом г. Ж. Протића из Куршумлије, чији је отац био парох у Бабици, износим овде Ферман царски за зидање цркве у Бабици. Г. Протић ми је уступио превод Фермана на препис, јер је у њега, а остао му је од оца. Ферман гласи:

»Моме узвишеном везиру Мидтад-паши валији вилајета нишког, носиоцу ордена Меџедије првога реда, кадији, муФтији, мудиру, као и члановима меџлиса округа куршумлиског, кад буде приспео овај мој свети знак, нека вам је свима на знање.

»„Поданици моји грчке вере, а становници села Копаоника (села Копаоника нема, поменуо сам напред шта се овде зове Копаоник) у вилајету нишком у куршумлијској нахији, немајући своје богомоље у истоме седу, поднели су молбу мојој царској влади, да им се дозволи подићи једну цркву у истоме селу, која би се звала, Света Марија (т.ј. Богородица), и да иста црква буде у простору: у дужини тридесет, у ширини двадесет аршина; а висина, да буде петнаест аршина.

„На овај плац, где поменути поданици моји желе подићи цркву, не сме нико никакво право полагати, већ треба да буде чиста њихова сопственост, да не припада никаквом вакуфу, и ни-

Ми. 7954,