Brastvo

Па ДМ ава зиљу а ерир У.КА. Еве л зУД НЕ еш 4. : 17: а а ЧИ АДА ЗЕН

а : 2 - ди раје с пе Е ме Зј

К + .~ ~

168

враћали су Турке и Арнауте од намере њихове. Између осталих питања која су Турци и Арнаути тада ставили изасланицима овим било је и питање: је ли то српска војска њихове домове онако опљачкала, или је ко другиг На то им је одговорено, да српска војска није ни долазила у Куманово, него да је то била раја, која им је ту штету учинила, и као главне кривце означили су од Срба оне, који су већ били отишли устаницима, као: Давче (Здравко) Трајковић, Илија Палас, Петруш Смолка, Кузман Златановић, Кузман Петковић, Богдан Чолаковић, поп-Вељко и др.

Али тај изговор изасланика није помогао. Турци и Арнаути и даље осташе при својој одлуци. Тада Стари Прота Димитрије и Денко тајно пошљу свога поверљивога човека, Ђору Стамболију, поп-Димитрију и Вељану Цветковићу и др. првацима устаника у Забелу и поруче им, да се још тога дана у сумрак примакну, колико могу ближе, Куманову, да наложе велике ватре и да пуцају из пушака, не би ли на тај начин Турке и Арнауте застрашили и омели у извршењу њихове грозне намере.

То су устаници и урадили. Исте вечери преко 200 устаника појави се у Кумановским Кешлама,:! па и у самим Кумановским виноградима и свуда по узвишеним местима источно од Куманова запале велике огњеве и стану пуцати из пушака. Ове су се ватре виделе на самој Живковој и Пројевској Карпи.“

Тога дана устаници ухвате две заптије, Зејнел чауша и једног редова, и исеку их на комаде. О томе је стигао глас у Куманово одмах сутрадан, и он је међу Турцима и Арнаутима произвео велики страх, те је већина од њих била за то, да се одмах разиђу и да не злостављају хришћане.

' То су пашњаци по којима пасе градска кумановска стока, а налазе се одмах источно од Куманова.

2 Ове се карпе као стене спуштају над реку која тече поред самог Куманова.