Brastvo

191

„Што сведоче многе свете мошти српских светаца и мученика : св. Прохора Пчињског, св. јаћима Осоговског, св. Ђурђа Кратовског, св. краља Милутина Софијског.

„Што сведоче толике епискупије и митрополије још нашим Св. Савом основане као: у Моравици Кумановске нахије, бањска митрополија у Ћустендилу, Морожвиздска Епископија, Самоковска Митрополија, Брегалничка и многе друге, које бејаху и од којих се и до данашњих дана находе трагови.

„Што сведочи наш сачувани чисто српски стари језик, којим су говорили још цареви и краљеви наши. Што сведоче наши чисти прави српски обичаји; наша права и чисто српска ношња, и много друго, као и свеи свја, да смо ми само прави и чисти Срби и ништа друго.

„Ми потписани из нахија: Кумановске, Кратовске, Криворечке и т. д. као чисти и прави стари Срби, а из најчистије и најкоренитије Српске Земље још и последњи пут коленоприклоно молимо В. Св. нашег премилог Господара, Светлог Краља, да нас, ма којим начином и срествима ослободи петвековног ропства и присаједини нашој земљи Књажевини Србији, те ако би се утрле крваве сузе српског мученика, и како би и он једном постао користан члан европске народне заједнице и хришћанског света, иначе, пограничне нахије Кумановска, Криворечка па и Кратовска бориле су се заједно с нашом братском српском војском противу нашег општег душманина, не само да не смемо и не можемо наше вратове опет увући у његов јарам, него смо се решили, пре тога, сви утаманити се и затрти се са нашим чељадима.

„У име свију нас доле потписатих опуномоћавамо Бошка Петровића, Вељана Цветко-