Brastvo

Мр МР НИМ де тате рани А 4 МЕ мо а 4 Ме ов АЕ и а ер

27 >

на данашњи језик), из кога је постало презиме Пејачевић, само се на Балканима чује.

А и још један доказ има да су то били чисти Срби. То су гробови, који се налазе око црквеи који се и данас виде. Ту су сахрањени Јоановићи, Раденковићи, Станојевићи, Ловчански, Дашковићи и вазда други. Узгред да напоменем, ту је сахрањена и Станика Монастерлијина.

Само се по себи разуме да су овде сахрањивани махом они, који су пореклом из Чипоровца и који су припадали реду првака.

Црква је сазидана под епископом Дионисијем Новаковићем и „ћесаром Франчињеком Стефаном | и краљицом Маријом Терезијом“.

Велика је доста, с дрвеним али недовршеним иконостасом.

Посвећена је била Св. Николају, а сада Петру и Павлу.

Грчка црква сазидана је Димитријем Теологом „ИЗ Иписхије“ (Пећи). Умро и ту сахрањен 1752. г. Посвећена је Благовестима. Мала је, с дрвеним скромним иконостасом. Не служи.

Горња црква почета је 1741. а довршена 1746. Доста је велика, с лепим иконостасом. У запису мом стоји да је завршена 1846. г., према чему је зидана 105 година, али ја се бојим да нисам погрешно забележио.

Овде, видео сам, сахрањен је архимандрит гргетешки Данило Плевицки. Ако није умро на пречац, налазећи се послом или у гостима овде, онда ће бити да је пренесен и ту сахрањен по његовој жељи, а то ће сведочити, да је Сент-Андреја сматрана као какав Пантеон, или свето место.

До Сент-Андреје, нема сат хода, налази се село Збег. Пређе се звало Избег. Бедно и суморно је то село, без живота и будућности. Кућерци су убоги, утрпани и прилично опали. Ту су се понајпре настанили пресељени Срби, зато га и назваху Избег.

Ту је, рекоше ми, сахрањен и први патријарах. Види се да је морао бити и скроман и сиромашан