Brastvo

232

да је његова задужбина, коју је он подигао због нехотичног убиства пустињака Зосима, који је живео и постио у томе крају. Њемачки путник Герлах 1573. г. у путовању за Цариград помиње „Шарћој“ — данашњи Пирот — па вели: „У близини се налазе двори Обилићеви, онога што је распорио цара Мурата“. Ну, ја не знам које би развалине у близини Пирота могле потврдити Герлахов запис, а не могох дознати, да лиу томе крају данас има предања о томе.

Остављајући свакоме да у разним крајевима наше шире и уже отаџбине, у сваком куту српске земље, разбира о предањима, о помену и споменицима везаним за Обилића, прелазимо на свој крај, на Поцерину.

„Пораниле три српске војводе Од Косова уз кршно приморје: једно беше од Прилипа Марко, Друго бјеше Реља од Пазара, Треће бјеше Милош од Поцерја“.

„једно јесте Милош од Поцерја, Друго јесте Топлица Милане, А треће је Косанчић Иване“. „На Поцерју, покрај воде Саве, Онђе беше Обилић Милошу, Везир беше славноме Лазару“. Најпотоњу књигу посла Лазо Зету своме Милош Обилићу, Што је глава Мачви и Поцерју, Ломну Јадру, Ккршној Рађевини И Подрињу до више Сокола“.

Сем овога помена из народних пјесама, ево и осталих предања из Поцерине :