Brastvo

233

1. Село Милошевац, веле, носи име по Обилићу, јер је у том мјесту он рођен. Колико је увјерење у мештана овога села, да је ту рођен Обилић, види се из тога што су мјештани баш ово дана довршили цркву посвећену имену Милошеву : Обилићево.

2. Село Двориште, веле, носи име од дворова Милошевих. Ту се и данас налазе неке развалине, за које народ тврди, да су то Милошеве коњушнице, те се тако и зову. Сем тога у Дворишту има и неки гроб с великим каменом чело главе, за који народ вели, да је гроб Обилићеве сестре, коју је "брат убио буздованом озго са Цера, кад је на њиви плијевила шеницу, мислећи да је кошута сишла озго с планине да пасе шеницу.

3. Код села Криваје два су бријега: „Табор“ и „Црквина“. Имена и ових брегова везана су за Обилића. На првоме је, вели народ, Милош таборио војску а на другоме је причешћивао, кад је полазио на Косово.

4. Црква „Каоне“ са селом истог имена, везани су за име Милошеве сестре Иконије — Кдне. Приповиједа се, да Милошеве сестре, Иконија и Видосава — Вида, нијесу хтеле брата пустити сама с војском на Косово, већ су хтјеле и оне с њим. Милош је тражио начина, како ће им се измаћи, али није могао, већ и оне пођу с њим. Кад је дошао с војском на „Равну Ливаду“, мјесто више ове садање цркве, која је пре била манастир, рекне сестрама да оду воде да донесу, а он ће их чекати. Сестре не пристану на његов предлог да обије оду, већ Иконија отиде, а Вида остане крај њега да га чува. Иконији се веома допадне мјесто одморка Милошева. А кад сестре заспаше под „Добрим Грмом“, Обилић се украде и оде. Кад су после чуле за братњеву смрт, Иконија ту, на томе одморишту, озида цркву у спомен и за покој душе његове.

5. На планини Церу, налази се мјесто „Милошева Скакала“, гдје је скакао „скока јуначкога“. Туу некој стијени види се и „траг“ његових стопа.