Brastvo

250

Народ се збира у Испосницутри пута годишње: 14. јануара, 23. априла и 1. октобра, а сваке младе недеље (кад је млад месец) ту пролази народ и иде Каци да се умије и напије свете водице.

Каца Светота Саве. Од Испоснице до Каце путује се се пешице скоро пола часа кроз манастирску шуму, и све пењући се стазицом уз брдо а над реком Студеницом, која све ниже остаје. На по неким местима је пут врло опасан, да по њему могу само орлови ходати и облетати. Људи, којима мрчи свест туда не смеју да гледају у лево ка Студе- | ници, нити кад се враћају у десно, него увек гледају ка планини и врховима планинским, а кад би дуже гледали ка Студеници, могли би се стропоштати у амбис ! Такав је пут што се више приближује Каци.

Кад се први опасан пут пређе, дође се прво до једнога камена, преко којега се прелази кратком стубом. Ту више тога прелаза горе у висини на пет до шест метара у стени има некаква велика и дубока пећина, у коју се може попети само помоћу стубе или чакљастога дрвета, које овамо зову рогоџа. Испред те пећине види се да је нешто призиђивано, али се ја горе несам лео. Чим се прође тај камен, долази се до црквице Светога Ђорђа, која је призидана уз једноставни крш источно од Каце, у виду лађе. У олтару има два прозорчића, а у храму један јужни. Црквица је мања од Испоснице, и сад се у њој не служи, али ипак и у њој има три црквене књиге. На једној од њих Канону покајнику има овакав запис: Знано бди када се за.... и духовникђ Герасимђф и егзгменђ дечански мца излја 8. беше ден. .... архиепископа Ананиемђ 1837 лбто. Писа ифкома Николаевићљ учитељ ђаковачки, а престави се мца декембра 9 дана у сред» 1842-гљ лбта. ООво писа у Пећи.

Пештера Светога Саве. Од ове црквице на 20 метара улази се у самотворну пећину, у коју могу стати на 50 људи. То је Пештера Светога Саве. У њој показују са северне стране постељу од ка-