Brastvo

сл ~

себе не видите ништа до небо, крш и камен, који се узвисио далеко над вама, а с десне и с леве стране видите ону људску творевину што је чепркала уз високе стене и кршеве! Али је од све ове природне игре и Божије лепоте најстрашнији амбис ка води Студеници. Амбис од 800 метара. И што дуже гледате низ тај амбис, чини вам се да вас нешто креће да се у њ стропоштате! А кад поглед баците више тога амбиса и преко воде Студенице, видите брдовити предео и на њему, преко села Раленовића, Шића, Милића и Боркова, северни крај планине Радочела, а мало даље шумовити Црепуљник планину спрам цркве Придворице, села Деспотовца, Миздрака и других.

О свему овом чуду народ прича ово: Било је, вели, некада у старинско доба 75 кућа (породица) хајдука, па наступила нека потера за њима, и гонила их, а они ти прибегну и дођу овде у овај крш над овим амбисом, и ту се настане. Па људи, и ако су хајдуци били и харали, имали су и своју цркву Светога Ђорђа, оградили воду за пиће, сазидали кулу и куће по кршевима, па тако живели и мучили се !

Кад јенекиземандошао Свети Сава, који је и туда учио свет, наиђе и на ове хајдуке. Они, кад су га видели, пали су на колена и молили за благослов. Свети Сава, видев то чудо, умирио је народ и благословио то место! Од то доба, прича народ, остало је ово Божје чудо!!!

М. В. Веселиновић

1 Овај сам чланак издвојио из списа Манастир Студеница. О Испосници може да се прочита и чланак П. С. Срећковића („Уставност“) бр. 81. за 1885. г.