Brastvo

НАМОЛЕТИ НРНВЕ У БЕРОВУ

__Берово је село на сред Малеша, а Малеш је жупа у површју реке Брегалнице, у садашњој Османији Кази, у Скопском Санџаку Косовсога Вилајета, а у Струмничкој Епархији, која је већим својим делом у Солунском Вилајету.

У малешка се села сматрају ова:: Пешчево, у којем станује кајмакам Малешке (Османије) Казе,

1 Народ у овоме крају зове своја села и жупу Малеш, а Турци по својој административној подели зову Османије Каза у част Султана Османа, основаоца турске династије и државе.

О оснивању Малешке (Османије) Казе причају Беровци овако: Пре 70 година, од прилике између 1820. и 1830. године, појавило се много хајдука и харамија, да су у сред бела дана долазили у села, те пљачкали и арали народ, па и одводили децу у планину и одонуда уцењивали живот по. скупе новце. Тада се Беровци посаветују, изберу неколико богатијих и јачих људи, пошљу их у Цариград, да Султана умоле да им уреди и постави власт царску, те да их брани и заштићава од хајдука. Молба им се у Цариграду прими и обећају им да ће у Берову установити лудирлук (срез), а село да сагради кућу, у којој ће становати мудирска власт. И тако сељани радо сазидају судницу у Берову. Дознавши за то пешчевски мухамеданци и видевши у томе као некакву превласт хришћана над собом, потегну парницу, и на основу тога, што је мухамеданаца било више у Пешчеву него у Берову, добију парницу, те мудир буде назначен за Пешчево. Тако се онда установи мудирлук (нахијска власт). И сада је у томе селу, али је уздигнута на степен Казе (округа), којој је на челу Кајмакам. Услед тога беровска судница, као њихова својина, остане празна, коју они доцније претворе у своју школу. Ето тако је постала Османије Каза у Малешу.

БРАСТВО 17