Brastvo

259

Цркве у Берову. У горњем крају села Берова, с десне стране реке Брегалнице је црква Свети Арханђел, доста велика, у виду лађе, са женском црквом на првом спрату. Ова је црква сазидана 1818. године на старим зидинама по облику, каквога су све из тога времена. У порти (црквеном двору) су конаци (куће), у којима станују калуђерице. Тај женски манастир у Берову заснован је од прилике око 1850. године. С леве стране цркве у порти је звонара са два звона, исиоведница и Костурница. У цркви се чита словенски.

Прича се у селу да је највише припомогао зидању садашње беровске цркве поп-Пеца из Берова, али и да је велике муке претрпео и од својих родитеља због своје женидбе, и доцније од насиља Али-бега сина Јашар-пашина, који је неколико пута наваљивао да му потурчи ћерку Ђешу, најлепшу девојку у Малешу. Али-бег је често говорио у заносу : Ах, Ђеша је Ђурђик з! (Ах, Ђеша је права Ђурђијанка), лепотица какве се находе само у султанову дворцу. Овај је Јашар-паша живео од прилике између 1750. и 1820. године. Он је имао под својом влашћу села радовишка, струмничка, малешка и кочанска, а становао је у Радовишу. На велику молбу поп-Пеце, Јашар-паша је допустио да се сазида садашња црква у Берову, која је довршена 1818. године.

Даље се прича, да су у малешким селима, после косовске битке, а нарочито после погибије Краља Марка 1394. године, почели Турци да уништавају цркве, а у ХМ! и ХУМП веку већ неје било ни једне читаве цркве у Малешу, где би се могли склонити од кише и снега свештеници и народ за време богомоље, те се народ молио Богу на отвореном пољу око рушевина старих цркава под каквим великим сачуваним дрветом, исто онако, као што су вршили богомољу у Берову под брестом, на сто корака источно од садашње цркве. Истина, била је у Малешу, у то најцрње доба, само једна цр-

17"