Brastvo

260

квица од слабе дрвене грађе у захвату села Русинова, али подаље од села у шуми, завучена и скривена као потајна црква. Њу је, веле, начинио неки хајдук, те се и зове Ајдучка Црква. И она је сада проширена и поправљена.

Око села Берова у непосредној близини има још четири цркве у развалинама (црквине и црквишта) :

а. Старинска црква Свети Ђорђе у развалинама, с десне стране Брегалнице, којој се познају још темељи, до једнога старога бреста. Сваке се године, на Ђурђев дан, збирају сељани код овог црквишта са својим свештеницима. Ту се прво помоле Богу, а затим ручају, и настаје весеље: оро, песма и свирка, као на саборима при црквама и манастирима. :

6. Црква Свети Илшја у развалинама, с леве стране Брегалнице, на риду испод црквишта Богородице. Обичај је још из старога времена заостао, те се и сада сваке године збира народ на Илијин дан. Ту се провесели као и на саборима.

в. Црква Свети Тодор у развалинама, с десне стране Брегалнице, на путу за Пешчево. Не познају се темељи на површини земље, али народ зове то место, на којем стоји камени крст, 70дорова црква. Народ се скупља на сабор и слави Свету Ботородицу Балаклију, у петак после Ускрса.

7. Црква Богородица у развалинама, с леве стране Брегалнице, у Дујовској Махали. Спира Радивојевић, бивши учитељ у Берову, забележио је причу о овој црквини („Цариградски Гласник“ за 1897. годину, бр. 14. стр. 55.): „Дујовска се зове зато, што је у тој махали некада седео исповедник — духовник, дуја, те отуда такав назив. Сад је Богородица врло мала зградица, с извором унутра, а иза овога иконостасић. Овај је кладенац пронађен пре 30 година, и то овако : Та махала чешће је слушала, у очи недеље и празника, неко умилно црквено појање и глас звечке, а веле да се то и данас чује.