Brastvo

2061

и на послетку на леву страну груди: „Амин“ ! што значи: „нека тако буде“. А зашто ми то радимо баш у облику крстаг Зато, што су рђави људи Исуса Христа на крст разапели. Сваки од вас видео је насликаног на крсту разапетог сина Божјег. Тамо сте видели и то, да он има на глави венац од трња. А зашто г — Ево зашто: још пре рођења Христова Бог је, преко пророка, јављао свету, да ће се родити његов син, кога називаху „Цар Земаљски“. Рђави се људи уплаше, да им Исус не отме царство, ухвате га и натакоше му на главу венац од трња, јер су у оно време цареви носили на глави венац од злата, а њему од трња, да би га тако исмејали. Али, видели сте, да му лепше стоји венац од трња, него царевима од злата!...

Данас је највећа „смртна“ казна, да човека "убију из пушке. Онда, пак, за извршење смртне казне не беше барута ни пушке, већ су осуђене разапињали живе на крст, па тако су и Христа осудили.

ж

Од вас нема никога да се није причестио. Али ретко који да зна, зашто се причешћујемо. — Рђави људи, кад хтедоше ухватити Исуса, платише његову ученику Јуди, да им га прокаже. О овоме је Исус, као син Божји, већ знао, и ако му није нико казао шта ће Јуда учинити. Зато Исус једно вече сазове све ученике своје (њих дванаест) на вечеру и ту им каза, да ће га сутра један од њих издати. Тада им да по мало од хлеба и од вина, да би га се сећали. Зато хришћани примају вино као крв а хлеб као тело Христово, и то се зове причест или причешће.

У цркви видите „иконостас“, на коме стоје поређани ликови појединих светаца. Иза иконостаса је олтар — престо Божји. — Средња врата,

двокрилна, зову се „двери“ и значе небеса. У олтар не сме нико улазити беспослен, Кроз двери улази и излази само свештеник, кад служи у цркви.