Brastvo

268

Наша хришћанска православна црква сваког дана има по кога свеца, али је за празновање одредила, сем сваке Недеље, када је Христос васкрсао, и: Нову Годину, Богојављење, Св. Јована Крститеља, Св. Саву, Три Јерарха, Сретење, Блаловести, Цвети, Велики Петак, Ускрс три дана, Ђурђев - дан, Спасов-дан, Свету Тројицу три дана, Видов-дан, Ивањ-дан, Петров-дан, Св. Илију, Преображење, Велику Госпођу, Усековање (Св. Јован), Малу Госпођу, Крстов-дан, Параскеву, Митров-дан, Аранђелов-дан, Ваведење, Св. Николу и Божић три дана. — У остале дане треба радити, и грехота је не радити.

Рбав човек, макар сваког дана ишао у цркву и постио, биће од Бога презрен; јер, поред поста и молитве, Бог тражи и добра дела. Кад се грешан човек помоли Богу за опроштај грехова, Бог · ће му опростити, ако се тај човек искрено каје.

Има људи, који помињу име Божје будзашто и куну се у њ. То је грехота.

ж

У сваком дому мора бити један најстарији домаћин. Домаћин у дому преставља Бога. Ко не поштује домаћина, тај не воли и вређа и самога Бога. Сваки млађи треба да поштује и слуша старије. Укућани треба да се слажу. Млађи треба старијима у послу да помажу. Пре старијег не седи за ручак нити се служи. А кад седаш за ручак, а ти се пре обеда помоли Богу. Ручај на време. Кашику, виљушку, нож и прсте пријелу не облизуј! При јелу не мљацкај много устима. За време жватања не говори. Испред другога не захватај! За време ручка не шмрчи носом, већ га очисти пре ручка. За време ручка не пиј много воде. При јелу не чепркај хлеб ноктима, јер су нокти нечисти. Сем воде не пиј никакво друго пиће, јер је вода најздравије пиће. Убрусом се не усекњуј! По свршеном обеду, прекрсти се и захвали Богу! Пре и после јела, ваља руке, а после јела и уста прати.

3