Brastvo

269

Не говори много! На питања јасно одговарај! Што не знаш, питај ! Не свађај се ни с ким! Сам не суди ! Размисли се по три пут о ономе што ћеш рећи ! Не задевај другога! Не дирај туђе! Не сведочи лажно! Опрости погрешку другоме! Што ниси рад себи, не чини другоме! Безобразне речи не говори! Не лажи! Подели сиромаху, ако имаш! Бедноме помози! Бежи од рђава друштва! Не кради ! Не картај се! Не опијај се! Не проводи блуд! Не отимај! Ноћу не путуј! Не плаши се,већ буди слободан ! Не мучи животињу ! Буди тачан и уредан! Одржи задату реч, ако она другога не штети !

ж

Љуби свога Владаоца и Отаџбину! Слуша! и покоравај властима! За Владаоца и Отаџбину подај и живот свој! —

9 КУ Негуј лепоту, јер што је лепо, то је и добро. ж

Ради кад се ради! Сваки посао доврши лепо! Ништа горе нема, но кад човек почне један посао и, још га не довршив, започиње други, трећи итд. У раду не хитај! За сваки посао изради план, по коме ћеш радити! Сваки посао почињи на време! „Од лењости нема горе болести.“ Што не умеш урадити, упитај другога ! Старији вас могу поучити, јер су све те послове они радили. Не одлажи за сутра оно, што треба данас урадити ! Ради и штеди! Можеш много зарадити, али, ако не умеш чувати, све ти је за бадава.

ж

Школе подижите! У школи се научи много кориснога знања. Каква вам је школа у селу, онакви сте и ви грађани. Обраћајте се учитељу за савет; он вас може поучити много којечему.

ж

Врачаре презрите ! У чиње, вампире, вештице и друге неособине, не верујте, јер их нема, па макар вас ко о томе уверавао да их има.

ба