Brastvo

271

„намерио се“, или „учинили му“ итд. А то не стоји, већ је кривица до нагле промене. Ходај више по чистом ваздуху ! Кад се, радећи какав посао, ознојиш, навуци горњу хаљину по свршеном послу или се истрљај и пресвуци.

Кућу прави на оцедиту месту, с високим зидовима, пространим собама и великим прозорима. Собе морају бити патосане и окренуте југо-истоку, како би у њих по ваздан сунце грејало. Не умивај се у соби на земљу. Стан држи чисто, често га кречи и проветравај ! Текућа је вода најбоља. Бунар копај на оцедиту месту. Он мора имати свој покривач. Он мора бити на вишем месту и удаљен од Ђубришта, нужника и штала. Бунар треба често чистити. Судове ваља пунити ниже бунара, а око бунара, ни у близини, не сме бити баруштина.

-4-

Јело треба да је кусно и свеже. Најбоља је храна: млеко, сир, кајмак, јаја, месо и маст, па онда биљна храна. Паприка, сувишна, је отров. Јела не соли много. Не једи много кисело, јер то квари зубе и стомак. Чувај бољу храну за лето, кад имаш тешке послове у пољу. Не једи много посластица. Једи умерено.

Одевај се пристојно! Раскошно одело не употребљавај. Лети носи лако, бело и пртено одело. Зими носи црно, топло и вунено. Ну увек да ти је одело пространо. Не стежи кајишима ноге ни појас, нити се стежи тканицама. Не трпи тесан колир око врата. Лети носи шешир од сламеа зими шајкачу од сукна. Одело држи чисто и истресај га од праха.

Постеља треба да ти није на земљи него на кревету. Постељу чешће претресај и износи је на сунце, да се проветри !

У народу има разних болести. Има болести, које долазе од наглих промена, а има и заразних и др. Заразне се болести шире, што се клице, које су као квасац разним болестима, разносе и дођу у нашу крв и тело. Те клице излазе из болесног тела, лете по ваздуху и падну на здраво тело, или