Brastvo

212

их здрав човек удише или с храном поједе, те се разболи. Заразне су болести : јектика, богиње, шарлах, дифтерија (гушобоља). Има и прилепчивих болести : сифилис и шуга. И ове прилепчиве болести имају животињице, али се оне преносе само додиром. — Да би се зараза спречила, треба болеснике одвајати од здравих. Собу, у којој болесник лежи, треба добро окречити, да би креч уништио оне животињице и клице заразне. — Јектичав ч0век кашље и испљује гној пун оних ситних и заразних животињица, које после и другога заразе. Зато треба да пљује у какав суд с водом, а затим то изручити у рупу коју и закопати, јер, ако и живина поједе гној, заразиће се, па после и људи.

Ако болесник има јаку ватру, жеђ, брзо дисање с малим заносом, треба му метати хладне, мокре и добро исцеђене крпе на главу и груди, док не дође лекар. Добије ли болесник затвор, подај му чорбу од куваних сувих шљива. У свима осталим случајима, па и у овим, ако не буде вајде, треба ићи лекару. Не носи одело, које је болесник носио. Бобичаво месо не једи, добићеш пантљикару у цревима и умрећеш. Многи људи, кад примете на свом телу, или на уснама, или у устима, какву раницу, мисле да то није ништа. Но боље је одмах ићи лекару, јер то може да буде сифилис, који иде све даље.

зе

Природа је све око нас, што је Бог створио. Бог је створио Небо, Земљу, Сунце, Месец, звезде и све на земљи. Наша земља, то је звезда, као и остале звезде, а звезде су као и наша земља, само су оне врло далеко од нас. Зато нам и изгледају онако мале. Нису то кандила, која анђели пале, као што то мисле људи, који не знају, — Наша земља и све звезде окрећу се за годину дана по једанпут око сунца, а сваког дана по једанпут око себе. Земља се окрене око себе за 24 сахата, и то је дан и ноћ. Земља је наша округла као