Brastvo

213

лопта. Осветљена сунцем с једне половине, а на другој страни јој је сенка, и та сенка је ноћ. Како се при том земља око себе окреће, то и ми час излазимо на осветљену страну према сунцу, и тада нам је дан, а час улазимо у сенку, и тада нам је ноћ. Има места на нашој земљи, где по неколико месеци траје дан, и толико исто ноћ. То долази отуда, што се земља накреће к северу, а. за тим к југу, и на тим крајњим, северним тачкама то и бива.

Земља је наша изнутра шупља и усијана. А ово што ми оремо на површини њеној, то је само њена кора. Пошто је земља изнутра загрејана, то она водена пара и др. више пута јурне оздо и хоће да пробије кору, потресе кору, а са кором и нас и наше куће, и тада кажемо: „земљотрес“. — Више пута се та кора и провали, и тада куља оздо нека згуснута течност — растопљено камење дим, ватра и др. То се зове „вулкан“. — Исто су тако усијане изнутра и све звезде. Много пута по нека звезда прсне сва, и тада од ње падне по неки комади на нашу земљу, и то учени људи зову „метеор“

Облаци су водена пара, која се дигла у вис и као лакша плива у ваздуху. Кад у ту водену пару духне хладан ветар, она се претвори у капље, и нама доле пада Киша, као год кад хладним заклопцем заклопимо лонац, у ком ври вода и испарава, па се она пара претвори на заклопцу у воду. —- Кад пак у облак духне сасвим хладан ветар, па следи ону водену пару у танке ледене иглице, које се изукрштају у мало прамење, онда доле пада снег. Исто тако постаје слана, иње и роса, али само не из паре на небу, већ из паре, која с вечери или преко ноћ излази из земље и без ветра, већ кад је тихо а хладно на пољу.

Многи људи причају, кад грми, да оно Бог гађа ђавола, и где удари гром, кажу: ту се био сакрио нечастиви. Ово говоре људи, који не знају од куда је то. То долази отуда, што свака ствар, па и наша земља и облаци имају у себи електрине.

БРАСТВО ; 18