Brastvo

214

Електрине има две врсте. Електрине разне врсте привлаче се међу собом, а једне врсте одбијају се. Електрину не можемо ухватити руком, већ је само виђамо као муњу. Електрине из облака и из земље, као две ватре, саставе се с пуцњем, и то је гром. Муња расцепи ваздух, за тим ваздух хоће опет да се састави, захучи јако, и тада ми чујемо да грми. Многи људи, кад грми, кажу: „то се вози Свети Илија“. То није истина. Електрина се из облака и земље саставља онде, где јој је најближе, а то је: на високом дрвећу, зградама и црквама ; зато, кад грми, човек треба да бежи даље од дрвета иу опште од високих места. Кад грми не ваља трчати, јер онда привлачиш гром на себе.

Има звезда које имају као неки светао реп. То су репате звезде. Оне се ретко виђају, јер су им путови далеки. Учени људи могу вам казати кад ће се оне опет видети. Људи, који то не знају, причају ваздан којешта: како ће онда бити рата и др., а то није истина.

Више пута се деси, да се сунце „изеде“. Сунце се не једе, већ месец, идући преко неба, деси се у једном правцу са Сунцем, па како је месец ближи Земљи, то он стане пред Сунце и заклони му један крај или цело, и ми онда, у сред ведра и бела дана, не видимо Сунце, или га видимо мало. То траје, док Месец не измакне, и ми после опет видимо цело Сунце.

Дешава се да сеи Месец „изеде“. Месец се не једе, он увек стоји цео, а што се по неки пут чини да се „једе“, то долази отуда, што Месец наиђе у сенку Земљину, те га ова целога или делом заклони; а кад изађе из сенке, ми га опет видимо целога.

Т. М. Б.